Utvärdering av metoder för att mäta grafen i luft
Syfte och mål
Syftet var att generera och utvärdera olika tekniker för att mäta grafen i luft. Projektet genomfördes på ett laboratorium i Tyskland. Försöken genomfördes enligt plan. Vi genererade en aerosol av 11 olika grafenmaterial (grafen, grafenoxid, reducerad grafenoxid, grafen-nanoplatlets) från olika tillverkare. Vi mätte aerosolen med flera olika direktvisande tekniker som mäter partiklar i olika storleksintervall (SMPS, OPC, AAC, microaethelometer) samt samlade in genererade prover för analys med SEM.
Resultat och förväntade effekter
Vi genererade en stabil aerosol för några av materialen (framförallt för grafenoxid) men för några av de övriga (grafen och grafen nanoplatelets) såg vi att materialen agglomererade till stora partiklar, vilka inte kunde komma fram till själva exponeringskammaren. För grafenoxid kunde vi generera en stabil monodispersiv aerosol. Där kunde vi tydligt se att olika instrumenttyper (detektionsmetoder) gav olika resultat för storleken för samma material. De genomförda försöken har underlättat tolkningen av mätdata i faktiska arbetsmiljöer, vilket var målet för projektet.
Upplägg och genomförande
Upplägget fungerade mycket väl där vi hade tillgång till många välkaraktäriserade material från grafen-familjen. Genereringen på laboratoriet fungerade väl för grafenoxid, men sämre för de övriga materialen då de agglomererade snabbt. Resultaten från instrumenten stöddes av de efterföljande SEM-analyserna. Då vi lyckades generera grafenoxid förstod vi, med försöken, att den ”platta” strukturen på grafen påverkar hur signalerna från de direktvisande instrumenten ser ut och påverkas. Således kunde vi trots begränsad experimenttid dra viktiga slutsatser.