Utveckling av metoder för exponerings- och riskbedömning för yrkesmässig hantering av material i grafenfamiljen
Det finns idag en osäkerhet rörande riskbedömningar för hantering av grafen då data om hälsoeffekter och exponering är sparsam. Grafen har en biologisk effekt som är beroende både på form av grafen och på antalet kollager. Det saknas idag metoder för att mäta exponering. Alternativa generiska metoder för riskbedömning av nanomaterial finns tillgängligt som internetbaserade riskbedömningsverktyg, men dessa är inte fullt utvärderade.
Syftet med projektet är att utveckla metoder för att kunna mäta exponeringen, kvantitativt och kvalitativt, för grafen i luft och på ytor och att utvärdera när och hur modelleringsverktygen kan användas.
Väl karaktäriserad grafen (Raman, SEM och XPS; från Chalmers och 2D-fab)kommer att analyseras med ett termisk-optisk analysinstrument (TOA) där organiskt/elementärt kol (OC/EC) vaporiseras vid olika temperaturer. Med TOA-instrumentet förväntar vi oss att kunna styra när olika varianter av grafen vaporiseras, vilket ger möjlighet för kvantitativ och kvalitativ analys. Tidigare studier har visat att kolnanorör vaporiseras skilt från annat elementärt kol. Utifrån detta kommer vi utveckla metoder för att mäta grafen i luft och på ytor och dessa kommer att appliceras i två miljöer där grafen hanteras. Parallell provtagning i luft kommer att genomföras med andra tekniker för att utvärdera när de kan fungera som proxy för grafen-exponering vilket underlättar för företag att göra egna bra exponerings- och riskbedömningar. Vidare kommer vi att för de två miljöerna utvärdera riskbedömningsverktygen.
Projektet kommer i att ge bättre underlag för riskbedömning för grafen vilket underlättar preventiva rekommendationer. Kommunikation från projektet kommer att ske löpande och via en avslutande workshop.