Utveckling av metoder för exponerings- och riskbedömning för yrkesmässig hantering av material i grafenfamiljen
Syfte och mål
Det övergripande målet med projektet var att utveckla metoder för att genomföra exponeringsmätningar och riskbedömningar för hantering av grafen i svensk industri. Vi har utvecklat en metod för att kunna mäta elementärt kol i luft som en bra proxy för exponering för grafen. Om det inte finns något elementärt kol, finns ingen grafen. För att genomföra adekvata riskbedömningar behövs mer toxikologisk information om olika parametrars betydelse för den toxiska effekten. Ett ytterligare mål har varit att sprida information om att man måsta beakta arbetsmiljön och det har uppfyllts.
Resultat och förväntade effekter
Metoden för att mäta olika varianter av material i grafenfamiljen fungerar väl, då den i analysfasen kan särskilja olika grafenmaterial. Den går också att använda som en kontroll om det föreligger någon risk för exponering, då grafen alltid ger en signal som elementärt kol, men omvänt finns elementärt kol kan det vara en annan källa och fördjupade mätningar måste genomföras. En ökad medvetenhet om vikten av att mäta och bedöma exponeringen inom den svenska innovationsagendan för grafen är tydlig. Projektet har också lett till att vi framöver kommer mäta exponeringen i ett nytt projekt.
Upplägg och genomförande
I projektet har vi utvecklat och validerat en metod för att bestämma grafen i luftprov som elementärt kol. Det har fungerat utmärkt. Vi vet också vilka ytterligare mätinstrument som är de bästa komplementen till att genomföra exponeringsmätningar för grafen. Vi har genomfört mätningar i tre olika ”industri”-miljöer med mätbara exponeringar för grafen, vilket betyder att grafen kommer att föreligga som luftburen exponering i många tillämpningar och att mer kunskap behövs inom området. För riskbedömningar behövs mer toxikologisk information fördelat uppdelat på fler parametrar.