Svenskt hållbart grafen
Syfte och mål
Projektet hade som mål att visa på potentialen med 2D-material genom att ta bort eller sänka hinder inom områdena standardisering och karakterisering, arbetsmiljö och säkerhet, cirkulära flöden, användning av test- och demoanläggningar, kompetensförsörjning samt demonstration av grafeninnovation. Projektet har bidragit till att skapa ny kunskap inom de identifierade områdena, genom projekten från utlysningarna och genom att koppla samma projekten för ökad överhörning.
Resultat och förväntade effekter
Projektet har varit lyckat och hjälpt till att öka områdets mognad. I standardisering har projektet drivit arbetet både nationellt och internationellt. Stöd till aktörerna har varit värdefullt. Stöden har utlysts via siografen.se, projektet har haft en styrgrupp som beslutat om stöden. Totalt har 12 exjobb, 7 standardiseringscheckar, 2 testbäddsstöd samt 1 stöd för medverkan i internationellt standardiseringsarbete godkänts. Kommunikationsinsatserna inom projektet har bland annat inbegripit medverkan på Graphene Week i München 2022 samt i Göteborg 2023.
Upplägg och genomförande
Arbetet har utförts i 5 arbetspaket (AP): AP1 syftade till att skapa nya typer av projekt i öppna utlysningar. AP2 kopplade samman projekten i utlysningarna samt gav möjlighet till medverkan i nationellt och internationellt standardiseringsarbete. AP3 kommunicerade potentialen med 2D-material. AP4 har hanterat stöd till aktörerna inom områden examensarbeten, standardiseringsarbete samt användning av testbädd. AP5 var projektledning. Projektet har haft en styrgrupp som tagit beslut om stöd inom AP4 samt följt projektets helhet.