Testbädd – beläggning av grafenkompositer med ”rulle-till-rulle”-teknik
För att lyckas med övergången till ett fossilfritt samhälle, nå 100% förnybar elproduktion och uppnå målet för hållbar utveckling måste fokus läggas på gröna energimaterial och processer. Grafen och grafenkompositer är lovande material inom ett brett spektrum av energitillämpningar och betydande framsteg har gjorts inom forskningsområdet.
Idag kan grafen produceras i vatten i stor skala med exfolieringsteknik och användas med biobaserade bindemedel i kompositer för t.ex. energilagringsapplikationer. På grund av materialets geometri och komplexa reologi är det dock utmanande att bestryka grafenkompositer i en konventionell roll-to-roll-process med tillräcklig skikttjocklek.
Vi tror att många grafeninnovationer kommer att baseras på grafenkompositer bestrukna på stora ytor av en mängd olika substrat och för att kunna ta steget, från forskning i laboratorieskala till demonstration av pilotproduktion och sedan vidare till produkt- och produktutveckling, behövs en testbädd för bestrykning av grafenkompositer med storskaliga tekniker.
Baserat på våra forskningsresultat från de senaste åren och tillsammans med pappersindustrin vill vi nu anpassa befintliga pilotanläggningar för pappersbestrykning till testbäddar för beläggning av grafen och grafenkompositer. Detta kommer att göras genom provbestrykningar, utveckling av bestrykningsutrustning, utvärdering och anpassning av substrat samt utveckling av karaktäriseringsmetoder för storskaligt bestrukna grafenkompositer.
Testbädden kommer vara tillgänglig för alla och detta är ett viktigt steg för att göra grafen till ett svenskt styrkeområde och göra det möjligt för grafen att stödja övergången till ett hållbart samhälle.