Fiberoptik med grafen
Syfte och mål
Målet för förstudien har varit att visa att nanokomposit-material kan beläggas på optisk fiber, att påvisa önskade egenskaper i proof-of-concept, samt genomföra en bedömning av teknologins kommersiella potential. Slutsatsen från arbetet är att materialet ger viss förbättring av de önskade egenskaperna men att den påvisade förbättringen i förstudien är relativt begränsad. Mer arbete krävs för att förbättra materialet och beläggningstekniken för att motivera en full satsning mot kommerialisering.
Resultat och förväntade effekter
Förstudien har visat att nanokomposit-material kan beläggas på optisk fiber och att de belagda fibrerna har förbättrad hållbarhet, både i luft och under inert atmosfär, jämfört med referensfibrer. Ytterligare optimering av NC-koncentration, materialförberedelse och beläggningskvalitet behövs för att grundligt bedöma om NC är en gångbar väg mot avsevärt ökad hållbarhet, och för att utveckla en fiber som visar tillräckligt hög prestanda för att motivera steg mot kommersialisering och tester hos slutanvändare.
Upplägg och genomförande
Projektet genomfördes av RISE, i samarbete med två kommersiella partners. På RISE har experter inom nanomaterial, kompositmaterial, samt utveckling, tillverkning och användning av optiska fibrer varit involverade i projektets olika arbetspaket, samtidigt som de två industripartnerna har bidragit med resurser och expertis för marknadsbedömning, benchmarking mot annan utveckling fiberoptik mot samma mål och ur slutanvändningsperspektiv. Ett mervärde som skapats av projektet är ett fördjupat samarbete mellan de tre partnerna, samt inom den svenska grafen-gemenskapen.