Cementbaserad grafenförstärkt ytbeläggning med bornitrid 2.0
Syfte och mål
Mål var att förbättra egenskaper jämfört med referensfärg och vara konkurrenskraftig i relation till industriell referensfärg. Projektets slutsats är att vidhäftning förbättras med tillsats av hBN-flingor men att cementfärg av denna typ oavsett tillsats av hBN-flingor/fibrer inte är konkurrenskraftig för infrastruktur jämfört med industriell referensfärg.
Resultat och förväntade effekter
Projektets förväntning var att tillsats av hBN flakes/fibrer skulle öka vidhäftning och täthet till skydd av salt- och klimatutsatta betongkonstruktioner för infrastruktur. Arbetsbarhet var likvärdigt. Vidhäftning förbättrades med hBN flakes och var bättre än industriell referens men försämrades med hBN fibrer. Kloridinträngning förbättrades något med cement referens men försämrades både med hBN flakes/fibrer. Karbonatisering minskade något med cementfärg oavsett hBN flakes/fibrer. Industriell referens minskade mycket. hBN medförde en viss gulaktig infärgning.
Upplägg och genomförande
Projektet organiserades i ambitionen kompletterande kompetenser; Chalmers för karaktärisering av hBN flakes och fiber, Smart High Tech för tillverkning av hBN flakes och fiber, Lanark för tillverkning av cementbaserat färgpulver, RISE för laboratorietest. Dessutom deltog Akademiska Hus och Göteborgs stad, Trafikkontoret för demonstration och uppföljning. Svårigheter uppstod att tillverka hBN i en kollodial vattenlösning varför projektet försenades och demonstrationsprojektet utfördes förenklat. Kunskap kring interaktion mellan hBN och cement behöver fördjupas.