Användning av grafen i bioadhesiv för hållbara träkompositskivor
Projektet syftar till att utöka grafenanvändningen inom träindustrin genom att utveckla och testa 100 % förnybara biobaserade lim för tillverkning av träkompositskivor för att ersätta fossilbaserade cancerframkallande formaldehydlim som vanligtvis används idag. Humin är en biprodukt som härrör från sockeromvandlingsprocessen och har stor potential för limning av trä. Den höga viskositeten och härdningstemperaturerna samt den långa pressningstiden för denna biopolymer är dock de största nackdelarna med dess användning. Den gröna grafen från svartlut, som utvecklats av Bright Day Graphene, är ett lovande 2D-material, men dess funktionalitet måste justeras. Detta projekt syftar därför till att modifiera den gröna grafenen genom en oxidationsreaktion för att förbättra de reologiska egenskaperna, öka produktionshastigheten och bindningskvaliteten hos biokläppen och leverera de mest förnybara limsystemen för tillverkning av träkompositskivor.
Projektet bygger på ett pågående samarbete mellan Linnéuniversitetet, IKEA och Avantium, och det ligger i linje med IKEA:s vision för 2030 om att minska koldioxidavtrycket genom att vara mindre beroende av fossilbaserade material.
Projektet kommer också att bidra till olika Agenda 2030-mål, såsom mål 3, 9, 11, 12 och 13, för att utveckla mer hållbara, renare och billigare träbaserade produkter från förnybara källor och därmed stärka konkurrenskraften hos svensk skogsindustri.