Viktig dag för laserinducerad grafen

Publicerat: 5 juni, 2024

Johan Ek Weis och Lucie Tarazona.

TechMark Arena i Stockholm kopplar tvärdisciplinärt samman masterstudenter med forskare och industri. I år riktades strålkastaren på laserinducerad grafen.

Grafentillverkning genom att skjuta laser på träbaserade material är en spännande väg framåt för svensk grafenbransch. När SIO Grafen hälsade på RISE-arrangemanget TechMark Arena var metoden i fokus med examensarbeten kring tillverkning, analys, livscykelanalyser och teknoekonomi.

– Ett väldigt bra koncept med ett fokusområde som angrips från olika håll. Laserinducerad grafen är ett spännande område med stora möjligheter och det blir intressant att se nästa steg för exjobben vi hörde om idag, säger Johan Ek Weis från SIO Grafen.

Vänder sig till industrin

Dagen började med vernissage där studenterna visade postrar och demonstratorer. Tatjana Karpenja, affärsutvecklare på RISE, gillade det hon såg.

– Vi arbetar tvärdisciplinärt och vill stänga glappet mellan teknologi och marknad. I år visar vi möjligheterna med lignin för biobaserad grafen, det är rätt väg framåt, säger hon.

Hjalmar Granberg, senior forskare på RISE, håller med.

– Här är en viktig chans för studenterna att testa sina idéer och sprida budskapet. Det är bra träning för dem och vänder sig samtidigt till industrin. Idéutbytet är viktigt och vi ska ju tillsammans sälja forskning på bästa vis, säger han.

Mer hållbar elektronik

Masterstudenten Lucie Tarazona från Mines Paris PSL har jobbat med karaktärisering av grafen.

– Jag har analyserat grafenprover från träbaserade material med hjälp av Ramanspektroskopi och GISAXS. Ett jätteintressant arbete för att kunna ha ett material i framtiden som gör elektronikbranschen mer hållbar, säger hon.

Jonathan Grenthe från Linköping universitet har riktat in sig på livscykelanalys.

– Framöver kan vi optimera träbaserad produktion av grafen. Vi behöver effektivare elanvändning, optimerad laserprocess och reducerat användande av plastsubstrat. Vi tror på metoden och att den har en ljus framtid, säger han.

Text och foto: Jonas Löfvendahl

 

Fakta:

De fyra exjobben

  • Optimering och skalning av processen för laserinducerad grafen från lignosulfonat, av Sampada Prashant Pudke.
  • Karaktärisering av grafen med hjälp av röntgen- och Raman-tekniker, av Lucie Tarazona.
  • Teknoekonomisk bedömning av grafen från lignosulfonat, av Huizhen Jin.
  • Livscykelanalys av grafen från lignosulfonat, av Jonathan Tar och Jonathan Grenthe.

Vill du veta mer kring laserinducerad grafen?

 

Tatjana Karpenja och Hjalmar Granberg.
Sampada Prashant Pudke och Patric Isacsson.