Grafenbaserade självsmörjande nötningsbeständiga kompositer för lager i vattenkraft
Resultat
I projektet har olika grafenoxid (GO/rGO) baserade polymera kompositmaterial tagits fram, på Luleå tekniska universitet (LTU) har prov för testning tillverkats och jämförts med några kommersiella material för friktion och nötning under olika tribologiska förhållanden (glidande kontakt).
Resultaten visade på minskad friktion för alla material med upp till 95 % med glycerol i kontakten. För materialen tillverkade i projektet presterade de bättre än kommersiella material med upp till 50 % minskad friktion. Nötningstester visade 50-70 % ökat nötningsmotstånd med tillsättning av grafen-baserade kompositytor på materialen. I vattensmorda komponenttester med glidlager visade både kommersiella material och ett grafen-baserat kompositmaterial god funktion där mer utredning krävs för att säkerställa skillnader.
Målen i projektet med tribologiska tester har uppfyllts men vissa förväntningar på positiva resultat återstår att undersöka. Tillverkning av större cirkulära kontakter till komponenttester med material som presterade bäst i mindre kontakter lyckades för UHMWPE komposit men inte för PPS/PTFE komposit och därmed inte testerna med det materialet.
Insikten om att grafen/2D baserade-kompositmaterial kan påverka positivt tribologiska egenskaperna i materialen, därmed komponentlivslängden markant samt att utmaningar med tillverkning i olika former och storlekar kan fördröja, hindra eller fördyra både utvecklingsprojekt och slutliga produkter.
Grafen/2D material i kommande produkter till vattenkraftsmaskiner beror på komponenttillverkares framgång i utvärdering och implementering i tillverkningen samt hur köparen bedömer pris/prestanda förhållandet. Produkterna är 5-10 år bort i en realistisk bedömning.
I kommande efterföljande projekt har komponenttillverkare inkluderats till projektet. De är en väsentlig partner för att få en mer komplett och snabbare utvärdering och väg till slutlig produkt på marknaden.
➡️ Läs ett pressmeddelande om projektet!