Utveckling av grafenbaserad antibakteriell yta för medicintekniska produkter – Effektiv, säker och prisvärd
Syfte och mål
Det övergripande projektmålet har varit att utveckla en tillverkningsprocess för en kostnadseffektiv antibakteriell yta baserad på vertikala grafenflingor och utvärdera potentialen för att använda denna yta på medicintekniska produkter för att minska risken för infektion. Detta mål har inte uppnåtts ännu, men ny kunskap och infrastruktur har genererats och det finns fortfarande ett par intressanta spår som vi kommer vilja jobba vidare med.
Resultat och förväntade effekter
Långsam start på grund av pandemi gjorde att vi inte hann nå slutmålet för projektet, och därmed har resultaten ännu inte gett förväntade effekter när det kommer till att utveckla en kommersiell antibakteriell yta baserad på vertikala grafenflingor. Däremot har projektet genererat ytterligare kunskap om vad som krävs för att uppnå tillräckligt stark antibakteriell effekt och skapat en infrastruktur för att snabbare kunna utvärdera framtida prover. Dessa resultat har dessutom presenterats på två internationella konferenser och kommer att publiceras i minst tre vetenskapliga artiklar.
Upplägg och genomförande
Projektplanen byggde på att vi relativt snabbt skulle komma igång med utvärdering av olika material i kombination med olika kvalitéer av grafenflingor. Arbetet blev dock försenat när nyrekryteringen blev försenad på grund av pandemin och maskinen som skulle användas för arbetet gick sönder. Det innebar att vi hamnade lite i otakt och att hela projektet har dragit ut på tiden vilket medförde att vi inte hann utvärdera alla spår vi planerade. Utvärdering av potentialen för klinisk användning av de tillverkade ytorna blev aldrig genomförd då ingen skalbar metod gav en yta med tillräcklig effekt.