Porösa grafenstrukturer för energilagring
Syfte och mål
Projektet avsåg utforska möjligheten att skapa porösa 3D-strukturer av Bright Day Graphenes biobaserade grafen. Det porösa grafenmaterialet skulles sedan testas som superkondensatorelektroder och litiumjonbatterianoder. De elektrokemiska testerna har utförts av RISE Bio and Organic Electronics. Projektet var ett lyckat första steg mot en produkt som kan utnyttja grafenets bästa egenskaper: hög specifik yta samt elektrisk ledning på ett optimalt sätt för energilagring.
Resultat och förväntade effekter
Det går att skapa porösa strukturer av Bright Day Graphenes biobaserade grafen. Dessa bildar stabila elektrodstrukturer utan att additiv behöver tillsättas. De elektrokemiska mätningarna visar att materialet har goda egenskaper som superkondensatorelektrod och att det eventuellt kan bidra till snabbladdning i litiumjonbatterier. Ytterligare arbete bör genomföras för att optimera receptet så att maximal specifik kapacitans kan uppnås, samt för att göra mer genomgående studier av materialets egenskaper som litiumjonanoder.
Upplägg och genomförande
De porösa strukturerna syntetiserades med Bright Day Graphenes biobaserade grafen som bas i Bright Day Graphenes lab. Av dessa bildade RISE elektroder som testades med CV (ström-spänning) och galvanostatiska mätningar, på vilka beräkningar kunde göras av den specifika kapacitansen. Materialet applicerades på koppar och testades som litiumjonanod i en T-cell mot en katod baserad på LiNiCoMn2.