Förberedelse energilagring med porösa grafenstrukturer
Resultat
I detta projekt har vi sökt efter passande projektpartners för att vidareutveckla användandet av grönt grafen i energilagring. Vi har tidigare gjort en genomförbarhetsstudie kring att skapa porösa grafenstrukturer för användning som elektrodmaterial i batterier och superkondensatorer. Målet med detta projekt var att skapa ett nytt projekt för att fortsätta utvecklingen av resultaten vi fått. Inom ramen för projektet har vi skapat en komplett projektbeskrivning för ett demonstratorprojekt tillsammans med de projektpartners som vi bildat ett projektkonsortium med. Projektkonsortiumet består utav Ligna Energy AB (LE), Bright Day Graphene AB (BDG) och RISE Bio and Organic Electronics. I genomförbarhetsstudien studerade vi hur våra porösa grafenstrukturer kunde användas både i superkondensatorer och i batterier och vi ville skapa ett projektkonsortium där vi kunde arbeta vidare med båda spåren. Initialt hade vi som mål att hitta två partners; ett batteriföretag och en superkondensatortillverkare att bilda projektkonsortium med, men eftersom Ligna Energy tillverkar både batterier och superkondensatorer så kan vi vidareutveckla båda spåren tillsammans med dem. Vi har också valt att fortsätta samarbeta med RISE Bio and Organic Electronics som vi har arbetat tillsammans med i genomförbarhetsstudien. Vårt samarbete hittills har fungerat mycket bra och de besitter kompetens och utrustning som är viktiga för projektet. Huvudmålet för det demonstratorprojektet som vi ansökt med i utlysningen, SIO Grafen: Samverkan kring kommersiella tillämpningar med grafen, är att vidareutveckla BDGs porösa grafen och använda det för att dema effektiva, miljövänliga, biobaserade batterier och superkondensatorer i ett system för IOT-Solceller.
I förberedelseprojektet utfördes även en nyhetsgranskning kring de porösa grafenstrukturerna för att säkerställa att vi har Freedom to Operate. Nyhetsgranskningen visade att det finns mycket gjort på området och att vårt sätt att bygga porösa strukturer finns publicerat sedan tidigare. Slutsatsen blev därför att vi inte kommer kunna patentera detta, men att de publicerade artiklarna inom området ändå ger oss Freedom to Operate. Vi hade även som del av detta projekt att ta fram ett projektavtal. Det målet är ännu inte slutfört, men vi har påbörjat arbetet.
Vi är mycket nöjda med projektet och bortsett från att projektavtalet inte hann bli helt klart är samtliga mål vi hade uppfyllda. Det finns en stor potential i våra porösa grafenstrukturer och i Ligna Energy har vi hittat en perfekt partner för att kunna kommersialisera batterier och superkondensatorer som blir både mer effektiva och mer hållbara. Ligna Energy och Bright Day Graphene har samma mål att använda lignin som en hållbar källa för att skapa grön energilagring med större andel hållbart material än de som finns på marknaden idag.