Pressmeddelande: 35 nya miljoner till svensk grafensatsning

Publicerat: 18 maj, 2021

Vinnova investerar 35 miljoner kronor 2021–2023 i en extra satsning på grafen och det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen. Insatsen ingår i Vinnovas nya område Hållbar industri och ger en rejäl injektion till utvecklingen av svensk grafenbransch.

SIO Grafen arbetar för att ta grafen från labbet till industrin och för att svenska företag ska bli världsledande på att använda det multifunktionella materialet. Genom Vinnovas extra satsning på 35 miljoner under en treårsperiod ökar nu SIO Grafens insatser med besked.

– Det här är väldigt goda nyheter för svensk grafenbransch. Vi är redo att direkt öka takten, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programdirektör på SIO Grafen.

Som första insats öppnar SIO Grafen redan idag 18 maj en ny utlysning: ”Förberedelseprojekt SIO Grafen – uppväxling av grafeninnovationer”. Utlysningen pågår en månad, den stänger 18 juni, och erbjuder en unik möjlighet för svenska företag att få pengar till att utveckla ett projekt till höstens SIO Grafen-utlysning.

– Höstens utlysning inom SIO Grafen kommer att ge möjlighet till större projekt som ämnar vidareutveckla dessa lösningar mot kommersiella produkter. Vi ser en stark svensk grafen-potential som nu får en önskvärd och viktig skjuts fram mot industrialisering, säger Elisabeth Sagström-Bäck.

Läs hela pressmeddelandet här >>

Läs mer om utlysningen här >>