Unga forskare löser problem tillsammans

Publicerat: 17 maj, 2024

Ett nätverk av unga materialforskare träffas just nu i Göteborg. Med grafen och andra 2D-material på agendan är gruppen viktig för framtidens svenska styrkeområde och nödvändig spjutspetskunskap.

– Vi inspireras av varandra, säger doktorand Johanna Huhtasaari från Chalmers.

Drygt 40 unga forskare samlas denna vecka inom 2D Graduate Network för att samarbeta kring grundforskning och kommersiella tillämpningar av 2D-material.

– Eftersom vi kan använda 2D-material för vitt skilda tillämpningar, inom allt ifrån medicinteknik och elektronik, till byggnadsteknik, har denna forskning potential att förena folk från olika forskningsfält på ett unikt sätt. Ett exempel är 2D Graduate Network som för samman personer från olika discipliner, säger Johanna Huhtasaari.

Under SIO Grafens vingar

Nätverket ingår i SIO Grafen, ett av Sveriges 17 strategiska innovationsprogram. Programchef Elisabeth Sagström-Bäck ser hur deeptech-området kring grafen och 2D-material växer stadigt i Sverige och hur återväxten blir allt viktigare.

– Tillsammans blir vi starkare! Vi ser ett behov av att både öka kopplingarna mellan de unga forskarna på olika universitet och mellan forskarna och industrin. Det är viktigt att doktorander och andra studenter har en stark närvaro och en naturlig plats i det svenska ekosystemet för 2D-material, säger hon.

Upphov till nya innovationer

Nätverket drivs bland annat av Samuel Lara Avila, senior forskare vid kvantkomponentfysik på Chalmers. Han vet vikten av att skapa forum för unga verksamma inom grafen och 2D-material där de kan utbyta idéer och erfarenheter.

– Detta främjar rörligheten för människor, exempelvis mellan akademi och industri, och ger upphov till nya forsknings- och innovationsriktningar, säger han.

Vilka förhoppningar finns på mötet i Göteborg?

–  Vi har ett stort antal talare och deltagare från hela Sverige. Jag hoppas på många interaktioner och nya forsknings- och innovationsidéer ”utanför boxen”.

Vad är nyckeln till att 2D Graduate Network fortsätter att växa?

–  Människor är den viktigaste ingrediensen! Lyckligtvis är medlemmarna här en skara energiska, smarta, hårt arbetande och ambitiösa unga människor som ser till att nätverket blomstrar, säger Samuel Lara Avila.

Text och bild: Jonas Löfvendahl

 

▫️ Fakta

På träffen i Göteborg deltar förutom 40 unga forskare även Wei Zhao från RISE, Nazanin Emami från Luleå tekniska universitet, Farzan Ghavanini från Smoltek, Hector Martinez som grundat BICO, och många fler. Läs mer om 2D Graduate Network: här!

Sagt om 2D Graduate Network: ”Det är ett väldigt effektivt sätt att utöka sitt kontaktnät av personer som arbetar med liknande material som en själv, i hela Sverige. Jag har lärt känna jättemånga genom nätverket, både inom akademi och industri. Nätverket är både användbart för att hitta nya samarbeten under studietiden och för att hitta ett jobb efter examen”, säger doktorand Johanna Huhtasaari från Chalmers.

 

Elisabeth Sagström-Bäck, Johanna Huhtasaari och Samuel Lara Avila.