Ny guide för grafenköpare

Publicerat: 2 februari, 2016

Nu gör SIO Grafen ett första försök att samla grafenleverantörer och dess olika produkter i en leverantörsguide. Allt för att underlätta för svenska aktörer och få fart på svensk utveckling och innovation med materialet.

Johan Ek WeisUnder senhösten 2015 har Johan Ek Weis, som till vardags är projektledare på Chalmers Industriteknik (vilket även är hemvist för SIO Grafens programkontor), arbetat med att samla in uppgifter från grafenleverantörer världen över.
– Det har varit väldigt olika nivå, säger Johan om sitt arbete med att samla in information, med målet att ge en första möjlighet att jämföra material och priser från olika leverantörer.

– Det saknas karaktärisering och standardisering, vilket gör att leverantörer ibland har samma namn på olika saker, men det här är ett första försök att visa vad som finns på marknaden, säger Johan som ser en positiv utveckling:
– Det finns betydligt fler leverantörer nu än för bara något år sedan och att få tag på grafen för att testa materialet ska inte vara något problem.

grafenguideDäremot kan det vara svårt att veta vilken typ av grafen som passar bäst och därför vill Johan gärna tipsa om Made for Sweden (materialprojekt inom SIO Grafen som drivs av Chalmers grafencentrum) och graphene-help@chalmers.se, som kan hjälpa till med att hitta rätt material från svenska aktörer.

SIO Grafens programchef Helena Theander hoppas att leverantörsguiden ska kunna användas och uppdateras kontinuerligt, ett par gånger om året.
– På det här sättet vill vi ta ett första steg mot att förenkla för den som vill börja använda grafen i sitt utvecklingsarbete och därmed bidra till svensk grafenutveckling.

 

SIO Grafens leverantörsguide 2016 >
(Excel, med 37 leverantörer och dess produkter, framtagen nov-dec 2015)