Grafen i batterier ger möjligheter

Publicerat: 10 september, 2020

Kristina Edström. Foto: Mikael Wallerstedt / Uppsala universitet

Kemiprofessor Kristina Edström vid Uppsala universitet är en välkänd batteriexpert som samordnar det europeiska forskningsinitiativet Battery 2030+. I veckan pratade hon om den spännande möjligheten med grafen i batterier.

Den 9 september gav Kristina Edström ett välbesökt webbinar via SIO Grafen där hon diskuterade batterier och grafen, två av världens hetaste forskningsområden.

– Vi ser en elektrifiering av samhället på grund av miljöfaktorer, det gör att batteriforskningen går på högvarv, säger Kristina Edström.

Det finns utmaningar och möjligheter med att använda grafens mångsidiga egenskaper i batterier. Kol-material är grundläggande komponenter i batterier och grafen kan bli användningsbart för många applikationer inom batteriindustrin. Därför är forskning och framställning av grafen spännande för batteriets framtid.

När får vi se batterier med grafen på en industriell skala?

– Jag tror redan det finns exempel på det, eller att det är väldigt nära. Det hör samman med att grafen blir billigare och enklare att producera, säger Kristina Edström.

Vad kan SIO Grafen göra för att främja utvecklingen av batterier med grafen?

– Jag är glad att ni har fått flera batterifolk intresserade av grafen-frågan så att det sker aktiviteter. Jag tror vi kan ha ett bra samarbete mellan Base (kompetenscentrumet Batteries Sweden, reds. anm.) och SIO Grafen. Samt att man kan diskutera kommersialisering så att folk får upp ögonen för möjliga tillverkningsprocesser.

Kommer grafen att spela en viktig roll i framtidens batterier?

– Varför inte?! Men det betyder också att man måste kunna underlätta produktionen, ha en enkel hantering samt låga kostnader, säger Kristina Edström.

→ Vill du se webbinariet i efterhand? Det gör du här!

För mer information, kontakta gärna

Jon Wingborg

Projektstöd SIO Grafen

Telefon: 0704-360704

Epost: jon.wingborg@chalmersindustriteknik.se