Fem år senare: Så går det för supermaterialet grafen

Publicerat: 8 oktober, 2018

Intervju i Göteborgs-Posten den 2 oktober med Jari Kinaret, Director Graphene Flagship om vad som hänt sedan det europeiska grafenflaggskeppet sjösattes 2013.

De första konsumentprodukterna var inom sport- och fritidssektorn, bland annat en cykelhjälm, ett tennisracket, ett padelracket, en cykelslang, men det är inte de viktigaste tillämpningsområdena för grafen. Jari Kinaret visar en superkondensator, en komponent som kan leverera energi mycket snabbare än vanliga batterier, vilket till exempel är användbart i fordon, t ex gaffeltruckar där det krävs stor mängd kraft på kort tid för att lyfta lagervaror – förlitar man sig på traditionell batteriteknik för motsvarande kraft blir det stort och tungt.

I fysikhuset på Chalmers finns en stabilisator till ett Airbusflygplan – de små vingarna vid flygplansstjärten – som har ett grafenlager på sig och som hjälper till att skydda till exempel vid fågelkollisioner.

Bland de många, vitt skilda produkter och system som använder grafen märks tillämpningar inom bland annat elektronik, kompositmaterial, energisystem, data- och telekommunikation och medicinteknik. När det gäller tillämpningarna inom flygindustrin och medicin tar det lång tid att få fram färdiga produkter på marknaden, på grund av krav på myndighetsgodkännanden och i det senare fallet krav på kliniska prövningar.

Läs hela artikeln i GP här  (kräver inloggning)>>