Supermaterialet grafen – från Nobelpris till marknad

Grafen är världens tunnaste och starkaste material som samtidigt är elektriskt ledande, böjbart och transparent. Men vad har hänt efter upptäckten 2004 och Nobelpriset 2010? Var finns grafen idag inom svensk industri?

När den breda hajpen kring grafen lagt sig har forskare och företag på allvar tagit materialet mot massproduktion och kommersialisering. Med hjälp av dess egenskaper är det möjligt att förstärka andra material, exempelvis genom ökad värmeledningsförmåga eller förbättrat rostskydd.

Idag finns det svenska strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen som sett över 220 organisationer inom 200 projekt utveckla grafen. Det har varit ett decennium med Graphene Flagship och deras budget på 1 miljard euro, EU:s största satsning på FoU någonsin. Och en svensk marknad där storföretag samarbetar med start-ups mot ett genombrott som stärker svenskt näringsliv.

Här är webbinariet där grafenexpert Johan Ek-Weis från Chalmers Industriteknik och SIO Grafen förklarar nuläge och möjligheter kring grafen.

➡️När: 1 mars 12.00-12.45

➡️Var: Digitalt

➡️Anmäl dig: här via Sveriges Ingenjörers sida!

Typ: Webbinar

Datum: 1 mars 2024

Extern arrangör: Sveriges Ingenjörer